Voordat DSV op 21 april 1961 officieel werd opgericht werd in Doornspijk soms wel in clubverband gevoetbald. Gebrek aan een goed veld en te weinig leden waren de oorzaken, dat deze initiatieven na enkele jaren steeds op niets uitliepen.
Met deze voorgeschiedenis waren de verwachtingen in 1961 dan ook niet al te hooggespannen. Dit keer was het wel goed raak. Initiatiefnemer was Eibert van ’t Goor, die in zijn horlogezaak een affiche had opgehangen dat leden zich konden aanmelden voor een op te richten voetbalvereniging. De belangstelling van jong en oud was groot en tijdens de oprichtingsvergadering waren er al meer dan honderd leden. Het voorlopig bestuur werd gevormd door E. van ’t Goor (voorzitter), H. Smit (secretaris), R. van de Put (penningmeester), A. Bel en H. Koops. Bij camping H. van de Bosch aan de Rode Landsweg werd een trainingsveld gehuurd en H. van de Weerd uit ’t Harde werd als trainer aangesteld.
Met het schenken van een bal werd Eibert van ’t Goor tevens de eerste sponsor. Tijdens de ledenvergadering op 25 augustus van het oprichtingsjaar werd besloten er een sportvereninging van te maken. De reeds bestaande Doornspijkse volleybalverenigingen werd een onderdeel van DSV en later werd er nog een wandelsportvereniging opgericht en na de bouw van dorpshuis De Deel zag de afdeling gymnastiek het licht. De wandelsportafdeling was geen lang leven beschoren en in de jaren tachtig gingen de afdelingen volleybal (inmiddels opgeheven) en de nog steeds bestaande gymvereniging DGV hun eigen weg en werd DSV officieel een voetbalvereniging. Het voorlopige bestuur werd definitief gekozen en A. Bel werd nu voorzitter. Het bestuur was er in geslaagd een terrein aan de Haerderweg te huren van H. van Renselaar, een probleem was wel dat dit veld alleen beschikbaar was van 1 oktober tot 1 april. De KNVB ging hiermee akkoord en begin oktober begon DSV de competitie in de derde klasse van de afdeling Zwolle.
Tijdens een vergadering deelde burgemeester Pos van Doornspijk mee, dat de gemeente plannen had om een gemeentelijk sportpark aan te leggen op de locatie waar de accommodatie van DSV ligt. Ook voetbalvereniging ’t Harde zou hier dan naar toe verhuizen. A.W. Cossee werd benoemd tot de erevoorzitter en mevrouw Kalis volgde al snel als beschermvrouwe. In 1962 komt J. Kaljouw het bestuur als tweede voorzitter versterken en in 1963 werd H. Smit als secretaris opgevolgd door J.W. Vinke. Begin jaren zestig was het nog algemeen gebruikelijk dat het eerste elftal werd samengesteld door een keuzecommissie. Lammert van Putten en Beert Koops waren de eerste keuzeheren en in 1963 werden zij opgevolgd door H.J. Scheffel, H.J. van de Streek en G.J. van der Weide.
Na Bijsterbosch werd Jan Koops uit Elburg en speler van PEC Zwolle in 1965 aangesteld als trainer en hij ging ook het eerste elftal samenstellen. Vanaf 1963 kreeg DSV het hele jaar de beschikking over één veld en in de wintermaanden kwam zelfs een tweede terrein beschikbaar. Het is zelfs voorgekomen dat op dit veld op vrijdag nog koeien graasden en op zaterdag morgen moesten dan de vlaaien worden opgeruimd en de lijnen getrokken om diezelfde middag nog twee wedstrijden te kunnen spelen. A. Kroneman was de eerste consul, in 1963 nam W. Pol deze functie over. Een oude directiekeet deed in de beginperiode dienst als kleedkamer en in plaats van douches was de komst in 1963 van een waterpomp al een hele vooruitgang. Op 23 april 1971 werd het tien jarig bestaan gevierd met een cabaretavond, de kosten zijn elfhonderd gulden, een bedrag dat werd geschonken door enkele bewoners van De Haere. In de beginjaren waren de opbrengsten van bazaars altijd een belangrijke inkomstenbron. Alleen de kolenhal van de coöperatieve landbouwvereninging was groot genoeg om alle belangstellenden te herbergen, het stof werd dan wel op de koop toe genomen. De prijzen van het rad van avontuur waren veelal honderd taarten, 20 krentenbroden, 30 kippen, 25 fruitschalen, 30 worsten en 100 flessen wijn.
In 1972 werd A. Bel als voorzitter opgevolgd door B. Bossenbroek en in 1974 werd A. Bel tot erevoorzitter benoemd. In 1976 maakte de oude oliekachel in de kantine plaats voor een CV-installatie en ook werd het clubgebouw vergroot, de totale kosten waren zeventigduizend gulden. In 1976 komt Jan Koops voor de tweede keer als trainer naar DSV’61 en wordt Fliers benoemd als de eerste verzorger. 18 oktober 1978 was voor DSV een belangrijke dag, de lichtinstallatie werd in gebruik genomen met het spelen van de wedstrijd tussen DSV 1 en PEC Zwolle 1. Deze installatie behoorde indertijd tot één van de besten van het land en steekt ook nu nog met kop en schouders uit boven veel verlichtingen in de wijde omtrek. In 1980 werd J. Huysen voorzitter.
De sportieve prestaties van het eerste elftal hebben veel ups en downs gekend. DSV is in 1961 begonnen in de laagste klasse, de derde klasse van de afdeling Zwolle. In 1969 en 1970 is een kampioenschap te vieren en in 1971 was het weer bijna raak, de beslissingswedstrijd in Hattem om het kampioenschap van de eerste klasse werd van SEH verloren.